Yes, eindelijk gitaarles!
Je hebt jezelf (of je zoon/dochter) na een tijd twijfelen aangemeld voor gitaarlessen en je barst van het enthousiasme. Maar wat nu? Welke muziek ga je spelen en het allerbelangrijkste: welke gitaar heb je nodig?! Is er een kindergitaar? Waar moet ik op letten bij het kopen van een gitaar?
In de wereld van gitaren lijkt de keuze oneindig groot. Iedere stijl heeft zijn eigen gitaar en alle gitaristen zweren erbij dat hun gitaar de allerbeste is. Maar is dat ook echt zo? Niet alle gitaren zijn namelijk geschikt als beginnersgitaar. Zo zijn er verschillende formaten die het spelen voor de aller jongste gitaristen vergemakkelijken. Onderstaande afbeelding geeft een indruk van hoe de verschillende formaten klassieke gitaren eruit zien.
Klassieke gitaar
1/4 gitaar
De 1/4 gitaar is (na de ukulele) de kleinste gitaar op de markt. Deze gitaar is heel erg geschikt voor jonge kinderen in de leeftijd van +/- 3 tot 7 jaar. Door het formaat van deze gitaar kunnen zelfs de kleine kinderhandjes makkelijk bij de akkoorden/noten. De hals en klankkast van deze gitaar zijn een stuk kleiner dan bij de full-size klassieke gitaar. Dit maakt de 1/4 gitaar ook uitermate geschikt om mee te nemen op reis. Eigenlijk is het een volwaardige klassieke gitaar met een zeer compact formaat.
1/2 gitaar
Voor wie de 1/4 gitaar net iets te klein is, bestaat er de 1/2 gitaar. Zoals de naam al doet vermoeden is deze gitaar half zo groot als een ‘normale’ klassieke gitaar. De 1/2 gitaar wordt gebruikt door kinderen in de leeftijd van 7-10 jaar en is daarmee heel geschikt voor de eerste jaren van gitaarles! Ook dit formaat is perfect voor kleine (kinder) handen of op reis.
3/4 gitaar
De 3/4 gitaar is voor gitaristen in de leeftijd van 9 tot 12 of 13 jaar. En voor Ed Sheeran. Deze gitaar is bijna net zo groot als de full size klassieke gitaar en daarom kan je er een flinke tijd mee vooruit! Bij dit formaat gitaar is het namelijk niet noodzakelijk om uiteindelijk over te stappen naar een 4/4 gitaar, al wordt dat meestal wel gedaan. Dat het niet noodzakelijk is om over te gaan op full- size bewijst singer- songwriter Ed Sheeran. Ed staat o.a. bekend om de kleine gitaar waarop hij de meeste van zijn shows speelt.
4/4 gitaar
Een 4/4 gitaar is het meest voorkomende gitaarformaat. Vanaf een jaar of 13 zijn de handen van een kind meestal groot genoeg om op de ‘normale’ klassieke gitaar te kunnen spelen en dan wordt dit formaat aanbevolen voor de gitaarlessen.
Western gitaar
Naast de klassieke (Spaanse) gitaar bestaat er ook nog de Western Gitaar. De Western Gitaar is omstreeks 1920 ontstaan in Amerika om de klank van de gitaar meer af te stemmen op de muziek die werd gemaakt in ‘The Wild West’. De Western Gitaar (of staalsnarige gitaar) heeft andere snaren dan de klassieke gitaar. Op een Western Gitaar zitten stalen snaren die zorgen voor een heel ander geluid en speelgevoel dan de klassieke gitaar. Ook is de hals van deze gitaar smaller dan de hals van de klassieke gitaar. Voor gitaarlessen wordt meestal aanbevolen om te beginnen met een klassieke gitaar (Die hierboven al is uitgelicht) omdat deze gitaar wat makkelijker speelt en de snaren minder ‘scherp’ aanvoelen tijdens het spelen. De western gitaar bestaat in een volledig akoestische en een semi- akoestische variant. De semi- akoestische gitaar kan door middel van een ingebouwd element worden aangesloten op een versterker voor een harder geluid.
Tips bij het kopen van je eerste gitaar:
Laat je niet afleiden door het uiterlijk.
Schoonheid zit van binnen en dat geldt ook zeker voor een gitaar. Ga dus niet zomaar af op die mooie felrood geflamde gitaar, maar luister eerst eens goed naar het geluid wat er uit de gitaar komt. Het is heel belangrijk dat jij de gitaar fijn vind spelen. Met andere woorden: Laat je niet te snel meeslepen door wat je ogen zien.
Vraag advies (bij de docent)
Voor gitaarlessen is het ontzettend belangrijk dat je een goede gitaar hebt. Het speelplezier wordt zó veel groter als je op een kwalitatief goede gitaar speelt! Een docent heeft vaak een hele berg ervaring en weet goed welke gitaar het beste is voor de lessen.
Koop in de winkel
Dit klinkt misschien heel voor de hand liggend, maar er zijn heel veel mogelijkheden om je gitaar online te bestellen. Het voordeel hiervan is dat je niet naar de winkel hoeft te reizen, maar er kleeft ook een nadeel aan online bestellen. Je weet namelijk nooit precies hoe de bestelde gitaar speelt en of je het geluid wel mooi vind klinken. Filmpjes en recensies helpen natuurlijk wel om een redelijk beeld van de gitaar te krijgen, maar de echte feeling van de gitaar ontdek je pas als je in de winkel verschillende gitaren komt uittesten. In de winkel bieden we je ook alle hulp die je nodig hebt bij het vinden van de perfecte gitaar!
Goedkoop is duurkoop
Op het eerste gezicht lijkt het vaak prachtig; een complete gitaar voor €40 euro. Maar na een tijdje spelen merk je dat het wat stroef gaat, dat de stemmechaniekjes gaan kraken en piepen of dat het geluid toch wel heel erg dof is. Goedkope gitaren zijn er vaak in de meest uiteenlopende kleuren en kunnen zo laag geprijsd zijn doordat ze aan de lopende band met grote hoeveelheden tegelijk worden gemaakt. De afwerking van deze gitaren is ook niet zo goed als bij de duurdere varianten. Er wordt simpelweg minder aandacht aan de gitaar besteed. Door de fel gekleurde dikke laklaag zal ook de klank van deze gitaren minder goed uit de verf (of lak :P ) komen doordat het geluid geen goede weg door het hout kan vinden. Een gitaar uit een iets hogere prijsklasse heeft meer liefde gehad in het bouwproces en is aan alle kanten beter afgewerkt. Er is meer tijd aan besteed en dat kan je duidelijk zien en horen!
Het is dus zeker de moeite waard om zelf naar de winkel te komen en de verschillende gitaren met elkaar te vergelijken. Het maakt niet uit of je nog geen noot kunt spelen, bij het testen van een gitaar kan je niks fout doen!