Pianokunde voor beginners
Ga je (na de zomer) beginnen met pianolessen? Dan is het belangrijk om het juiste instrument in huis te halen om het beste uit de lessen te halen en de nieuwe Beethoven te worden. (Of Einaudi, Freddie Mercury, Lady Gaga of wie je voorbeeld ook is ;P ) In dit artikel wordt het verschil uitgelegd tussen een akoestische piano, elektrische piano en een keyboard. Drie compleet verschillende instrumenten voor verschillende doeleinden.
Akoestische piano
Als je aan een piano denkt, denk je meestal aan een zwaar, log en groot apparaat met toetsen en snaren binnenin. Dit is de akoestische of klassieke piano. Een akoestische piano heeft 88 toetsen die vroeger werden belegd met ivoor. Tegenwoordig is dit verboden en worden de toetsen afgewerkt met een ander materiaal wat net zo fijn speelt als ivoor. Tijdens pianolessen wordt vaak gebruik gemaakt van een akoestische piano.
Enkele tips voor het aanschaffen van een akoestische piano:
– Probeer altijd een piano uit voordat je het instrument aanschaft. Anders kan het zomaar zijn dat je onverwacht wordt verrast door een krakend of zelfs niet werkend pedaal.
– Een akoestische piano is erg zwaar; wees je daarvan bewust wanneer je op de 4e etage van een flat woont en het instrument zelf naar boven wilt brengen. :) Een lichter alternatief zou de digitale, of stage piano zijn. Deze instrumenten kunnen met 1 of 2 man makkelijk naar boven worden vervoerd, verderop in het artikel wordt de digitale piano uitgelicht.
– Test of je het instrument zowel hard als zacht kunt bespelen. Het is niet de bedoeling dat het instrument hele harde klanken geeft wanneer je bij wijze van spreken een veertje op de toets laat vallen.
Na aanschaf van de piano:
– Kies zorgvuldig de ruimte waar je het instrument plaatst; vermijd ramen, buitendeuren, warmtebronnen en vol zonlicht. Van al deze factoren kan het instrument sneller ontstemmen of aftakelen.
– Laat je piano regelmatig (lees: 2 keer per jaar) stemmen door een pianostemmer. Op deze manier blijft je instrument goed onderhouden en kan het zomaar een jaar of 80 oud worden!
En verder:
Bij Leo Music & Audio is er de mogelijkheid om een akoestische piano te huren voor een periode van een jaar. Via deze link vind je meer informatie over het instrument verhuur systeem van Leo Music & Audio!
Digitale piano
De tweede optie van dit artikel is de digitale piano. Dit is een fenomeen wat enorm in opmars is. De speakers in een digitale piano worden bijna met de dag beter en ook de toetsen en het speelgevoel evenaart het gevoel van en ‘echte’ akoestische piano!
Een aantal voordelen van een digitale piano:
– Het instrument is relatief licht ten opzichte van een akoestische piano.
– Ook fijn voor de buren: Bij de meeste modellen is het mogelijk om een koptelefoon aan te sluiten waardoor het geluid voor de omgeving niet te horen is.
– Een digitale piano bevat meestal een aantal opties voor klank en ritme. Een orgel, klavecimbel of een e- piano valt altijd wel binnen de opties.
– Ook een metronoom is vaak ingebouwd.
De digitale piano ondergaat een revolutie. Het echte pianogevoel komt steeds dichterbij wat zijn digitale neefje in z’n mars heeft. Dit maakt ook de keuze tussen deze twee instrumenten voor de lessen moeilijker dan voorheen.
De collectie digitale piano’s van Leo Music & Audio http://www.leomusic.nl/shop/category/digitale-pianos/
Keyboard
De derde optie in dit artikel is het keyboard. Een keyboard is een heel ander instrument dan een (digitale) piano. Vaak wordt het keyboard meer gebruikt voor het spelen met ‘geluiden’ in plaats van het spelen van piano. Het instrument bevat vaak veel geluiden (voices) die klinken als een ander instrument. Zo kan een keyboard het geluid van een gitaar, cello of een blaffende hond maken.
De manier van spelen op een keyboard verschilt van de (digitale) piano. Voor het bespelen van een piano heb je kracht vanuit je vingers nodig, de toetsen zijn onderin het klavier zwaarder dan bovenin en je moet daadwerkelijk een hamertje in beweging zetten om geluid te horen. Bij een keyboard ligt dat anders. De toetsen van een keyboard zijn niet gewogen, waardoor je geen verschil in zwaarte merkt wanneer je een noot indrukt. De allerhoogste E speelt hetzelfde als de allerlaagste G, alleen de toon is anders.
Doordat de toetsen niet gewogen zijn, is er minder kracht nodig om te spelen. Daarom is het ook moeilijk om als keyboars- speler over te schakelen naar een piano; dit speelt veel zwaarder.
Wanneer kies ik voor een keyboard?
– Als je het leuk vindt om te experimenteren met verschillende geluiden.
– Wanneer je op keyboard les gaat, en niet op pianoles.
Wanneer is een (digitale) piano een handigere keuze?
– Als je op pianoles gaat, door het gebruik van een (digitale) piano leer je direct de juiste techniek aan voor het spelen van piano.
– Als je denkt dat je al die knopjes en geluiden toch niet gaat gebruiken; je bent opzoek naar alleen een piano.
Bij Leo Music & Audio is het ook mogelijk om een keyboard te huren voor een periode van 5 maanden. Klik voor meer info op de volgende link: http://www.leomusic.nl/instrumentverhuur/keyboard-verhuur/
Hopelijk is je na dit artikel helemaal duidelijk welk instrument je voorkeur heeft. Zo niet; kom dan vooral eens langs in onze winkel. :D